Nordiska Paviljongen i Venedig

Placering: Venedig

Staty av drakhuvud och svans

Projektdeltagare

Beställare
Moderna Museet

Projektfakta

Status
Genomförda
Projektet innefattar
Konstprojekt
Medverkat i skeden
Utredningsskede
Bygghandlingsskede
Byggskede

Om projektet

I januari hörde Moderna Museet av sig med ett intressant uppdrag, de skulle ställa ut ett drakhuvud och svans med en spännande historia på La Biennale di Venezia. Förslaget som de fått var två stora betongfundament som dels tog tid att konstruera, kostade mycket och skulle bli komplex att riva i november.

Vårt uppdrag blev att konstruera något mer klimatsmart, som var billigare och enklare samt eventuellt kunde fungera som en vagga till konstverket när det skulle transporteras från Stockholm till Venedig. Vi tog fram några skisser och diskuterade vidare med lokala ingenjörer, smed och beställare. Det utmanande var alla befintliga rör i marken samt vindlasterna som är betydligt större i nordöstra Italien än i Sverige.
Drakens huvud och svans satt ursprungligen på en drakbåt som byggdes i Shanghai och efter att ha rest runt på havet hamnade drakbåten i Göteborgs hamn som en restaurang. Efter förfall och förvaring på varv så hamnade båten till sist på Gröna Lund som en spökbåt, ägaren tyckte dock att huvudet och svansen inte hörde ihop med en nöjespark och de demonterades. Nu får huvudet och svansen ett nytt liv som blickfång på konstverket som Sverige bidrar med i utställningen i Venedig.

Vår roll

Konstruktör

Bildgalleri

Anders Hedberg

Uppdragsansvarig konstruktör

anders.hedberg@k-m.se
073-330 87 06

Hör gärna av dig om du har några frågor eller om du vill veta något om projektet.