Rackarberget – Etapp 1

Placering: Uppsala

Ombyggnation av studentbostäder

Projektdeltagare

Beställare
Uppsalahem
Entreprenör
NCC
Arkitekt
a-sidan

Projektfakta

Status
Pågående
Projektet innefattar
Bostäder
Ombyggnad
Medverkat i skeden
Bygghandlingsskede
Systemskede

Om projektet

Kvarteret Rackarberget som byggdes i början av 1960-talet är och har varit ett hem för 1000-tals studenter genom åren. Husen ska nu rustas upp för att kunna användas som bostäder många i år till. Första etappen innefattar 3 befintliga byggnader, 2 punkthus och 1 lamellhus. Punkthusen inrymmer studentbostäder i 6 plan, nedre plan är i suterräng där ena sidan är bostäder och den andra lgh-förråd. Lamellhuset inrymmer studentbostäder i 4 plan, här finns även en källare som inrymmer lgh-förråd, cykelrum, teknikutrymmen, tvättstuga samt skyddsrum.

Punkthusen rustas främst upp med nya ytskikt medan det större lamellhuset genomgår större förändringar gällande planlösningar samt att alla korridorsrum ska få tillgång till egen toalett.

Om konstruktionen

Lamellhuset är grundlagt på berg med plintar och grundmurar, och punkthusen endast med grundmurar/källarväggar direkt ned på berg. Källarväggar, väggar i suterrängvåning och mellanbjälklag är av armerad betong. Övriga bärande väggar generellt av tegel. Där planlösningar ändras ersätts bärande betong-/ tegelväggar med nya stålramar.

Vår roll

Huvudkonstruktör

Bildgalleri

Fredrik Tranblom

Uppdragsansvarig konstruktör

fredrik.tranblom@k-m.se
018-430 41 02

Hör gärna av dig om du har några frågor eller om du vill veta något om projektet.